در حالی که این ترک ها مهار نشود به مرور بزرگتر و با عث استهلاک قطعه ای خواهد شد که در معرض تکرار تنش برروی آن باشد .
در این فرایند قطعه در معرض یک جریان پاششی ساچمه قرار می گیرد. برخورد ساچمه باعث فشرده شدن لایه ی سطحی قطعه و در نتیجه ترمیم ترک های ریز سطحی می شود. براثر نواخته شدن این ضربات تنشهای زیرسطحی به نقطه تسلیم رسیده و سعی در بازگشت به حالت اولیه خود دارند، با ادامه ی این فشرده سازی خاصیت مقاومت به خستگی بهبود می یابد.
شات پینینگ نوعی چکش کاری ریز با ساچمه های کاملا کروی و سختی خاص و کنترل شدید به شمار می رود . در این فرآیند هر دانه ساینده در برخورد با قطعه به عنوان یک چکش کوچک عمل می کند و ایجاد یک فرورفتگی مینماید، که در نهایت با مجموعه ای از این فرورفتگی ها مواجه میگردد. این تنش فشاری باعث خنثی شدن تنش کششی پسماندی که از فرایندهای قبلی (مانند سنگ زنی، تراشکاری، ریخته گری و دیگر فرایندهای فلزات) به جا مانده است می شود و در نتیجه مقاومت قطعه در برابر بارهای کششی را افزایش می دهد. با این تفاوت که برای تنوع بسیار بالاتری از قطعات و جنس ها قابل استفاده است برای آشنائی بیشتر با شات پینینگ اینجا کلیک کنید .
1- ساچمه کوبی بادي: در این روش عامل پاشش ساینده دستگاههای ایر بلاست می باشند که هوای در جریان عامل کوبش ساینده به قطعه است .
2- ساچمه زني سانتريفيوژ يا گريز از مرکز: دراین روش پرتاب ساینده فلزی توسط گردونه ،توربین یا سانتریفوژصورت می پذیرد .