معمولا بسیاری از قطعات صنعتی تحت شرایطی قرار می گیرند که باید تحت تنش های زیاد، دماهای بالا و محیط های بسیار خورنده مقاوم باشند. به همین دلیل با تغییر ترکیب شیمیایی و ریزساختار، می توان زمینه را برای تولید چنین قطعاتی مهیا کرد. فرومولیبدن یکی از این فروآلیاژها است که افزودن آن به فلزات پایه آهنی، علاوه بر افزایش سختی و مقاومت به خوردگی، جوش پذیری، مقاومت به خستگی، خزش و سایش آلیاژ را افزایش خواهد داد. مولیبدن بیشتر بعنوان فلز آلیاژی در فولاد، و سوپرآلیاژها به منظور افزایش سختیپذیری، شدت و مقاومت در برابر زنگ زدگی استفاده میشود. در مذاب دمابالا، مولیبدن با سوپرآلیاژهای آهن، نیکل و کبالت، سرامیک و سایرفلزات دیرگداز(تنگستن، تانتالیوم و نیوبیوم ) رقابت میکند. مولیبدن عنصر آلیاژی کاربید زائی است. بنابراین فرومولیبدن از جمله فروآلیاژهای سخت کننده فولادهای آلیاژی عملیات حرارتی پذیر محسوب می شود. لازم به ذ کر است عنصر مولیبدن مانع از خوردگی فولادهای زنگ نزن می شود و هنگامی که با آهن مخلوط شود، باعث تقویت و افزایش سختی فاز آستینت نیز می گردد. مولیبدن موجود در فروآلیاژ سبب کاهش نرمی فولاد در دماهای بالا می شود. بنابراین در تولید فولادهای به کار رفته در دیگ های بخار و مخازن تحت فشار و گریدهای مختلفی از فولادهای پر سرعت و سایر ابزارها از فرو مولیبدن استفاده می شود. این آلیاژ در فرایند تولید اکثر سوپرآلیاژهای مولیبدن دار نیز حضور دارد.
افزودن فرو مولیبدن به فولادهای ریختگی باعث ریز دانه شدن فولاد و افزایش نقطه تسلیم می شود. از این رو فولادهای ساختمانی نیز از این آلیاژ بهره می برند. به طور کلی می توان گفت عمده کاربرد این آلیاژ در ریخته گری فلزات آهنی است. کاربرد اصلی این فرو آلیاژ تامین عنصر مولیبدن در فولاد و افزایش سختی آن است. این آلیاژ به طور گسترده ای در تولید قطعات فولادی کم آلیاژ و استحکام بالا که قابلیت تحمل حرارت در دماهای بالا را دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
چون فرو مولیبدن در حدود 50 الی 65 % Mo در بر دارد. برای ساختن فرومولیبدن ابتدا اکسید مولیبدن را پس از تشویه وبر طرف نمودن گوگردِ زیادی آن با آمونیاک درهم می آمیزند تا تبدیل به آمونیوم مولیبدات شود.بدینترتیب برای تولید مولیبدن میبایست سولفور مولیبدن حاصل از لجن های مس را تبدیل به اکسید و و به روش احیا با آهن فرو مولیبدن تولید نمود . مولیبدن مشتقات بسیار ارزنده ای از قبیل مولیبدات سدیم ، اکسید و مولیبدن خالص نیزدارد . • تولید فرومولیبدن از اکسید مولیبدن : ابتدا مواد اولیه به محل کارخانه حمل می شوند. در فرایندهایی که در ابتدا اکسید مولیبدن موجود نباشد، کنسانتره یا سولفور مولیبدن به اکسید مولیبدن تبدیل می شود. سپس اکسید حاصله را در کوره الکتریکی با زغال و آهن و بقیۀ مواد مذکور احیاء می کنند و فرو مولیبدن به دست می آید. در پایان نیز این محصول پس از نمونه برداری و آزمایشات کنترل کیفیت، بسته بندی و روانه بازار می گردد
کاربردهای فرومولیبدن
در فولاد و چدن سازی میبایست مولیبدن را بصورت فرو مولیبد ن استفاده نمود . فولادسازی در کشور و نیاز مبرم این صنایع به فرومولیبدن، بازار جذاب و رو به رشدی خواهد بود.
بیشترین کاربرد فرو مولیبدن در ساخت ابزار و ماشین آلات ، تجهیزات نظامی ، لوله های پالایشگاهی ، قطعات تحت فشار بالا و بعضی قطعات مربوط به خودروها ، کامیونها ، لوکوموتیوها و کشتیها می باشد. همچنین از فرومولیبدن درابزارهای قطعات ماشین کاری با سرعت بالا ، ابزار کار سرد ، مته های دریل ،انواع پیچ گوشتی ، اسکنه ، ریخته گری سنگین و غلتک درصد بالایی از آن استفاده می شود.
موليبدن بيشتر بعنوان فلز آلياژی در فولاد، آهن ريخته گری و ابرآلياژها به منظور افزايش سختي پذيری، مقاومت، شدت و مقاومت در برابر زنگ زدگي استفاده مي شود. آ لیاژهای حاوی مولیبد ن ویژه مانند هاست الوی مقاومت بالایی در برابر گرما و خوردگی دارئد.مولیبدن بیشتر بعنوان فلز آلیاژی در فولاد، آهن ریخته گری و ابرآلیاژها به منظور افزایش سختی پذیری، مقاومت، شدت و مقاومت در برابر زنگ زدگی استفاده می شود. ترکیبات مولیبدن بخصوص آلیاژهایی که توسط کاربید سخت شده اند و مولیبدن روغن کاری شده با سیلیکات پتاسیم تا دمای ۱۸۰۰درجه سانتی گراد مقاومت دمایی و خصوصیات خزشی از خود نشان می دهند. مقاومت این عنصر در برابر اکسیداسیون همواره بایست مورد توجه قرار گیرد. این ماده کمک شایانی به تبدیل دانه های استنیتی وپرلیتی به بینیتی در تولید قطعه میکند .
برای تولید فولادهای مولیبدن دار و فولادهای آلیاژی و عملیات حرارتی پذیراین ماده استفاده می شود و باعث سختی فولاد می شود و استحکام فریت آن را افزایش می دهد و مانع خوردگی فولاد می شود و قابلیت جوشکاری آن را بالا می برد. فرو مولیبدن برای تولید فولاد های مقاوم در حرارت های بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
نود درصد مولیبد نیم در تهیه آلیاژهای با مقاومت بالا و فولادهای ویژه استفاده میشود که در صنایع مربوط به سرعت های زیاد، ضد زنگ، آلیاژهای مخصوص، صنایع هوایی، در فضاپیما و بخشهای موشک و ریخته گری استفاده می شود. امروزه مولیبدن درصنایع فلزی شامل خودرو ،فولاد ضد اسید ،الکترود چوشکاری و سوپر آلیاژ کاربرد دارد . بیش از۸۰ درصد از اند های اشعه ایکس چرخشی که اخیراً در کلینیک های تشخیص طبی بکار برده می شوند از آلیاژهای مولیبدن تشکیل شده اند.همچنین از موليبدن به عنوان رنگدانه از قرمز- زرد تا نارنجي قرمز روشن در رنگ سازی، جوهرها، پلاستيک ها و صنايع لاستيك استفاده ميشود. دی سولفايد موليبدن يک روانكننده (روغن) يا گريس خوب در دماهای بالاست. آلیاژ فرومولیبدن معمولا به صورت بریکت کوچک و یا پودر ریز تولید و عرضه می شود. این محصول در هر دو شکل، در بسته بندی کیسه ای و یا بشکه های فلزی برای حمل و نقل عرضه می شود.
چگالی حجمی |
چگالی ظاهری |
نقطه ذوب |
4 |
8.8 گرم بر سانتیمتر مکعب |
1850-1950 |
شرکت سایا ذوب کیمیا فرومولیبدن را بصورت بشکه ای و با اوزان 100 و 250 کیلوگرمی در بازار عرضه می نماید
. ضمنا به درخواستهای با وزن کم نیز پاسخ داده خواهد شد .